Posted on: July 28, 2013 Posted by: Vida Patrik Gabor Comments: 0

Február végén sikerült elolvasnom Asimov Alapítvány regényeit (más írók által írt kiegészítéseket még nem olvastam), amelyekről egy rövid élménybeszámolóval egybekötött értékelést írok spoiler nélkül.

A művek, amelyeket olvastam (történeti időrendben):

  • Alapítvány és birodalom (1945)
  • Második alapítvány (1950)
  • Az alapítvány pereme (1982)
  • Alapítvány és Föld (1986)

A négy regény (vagy regényfejezet gyűjtemény) elég terjedelmes, több mint 1000 A4-es oldalt tesz ki, rengeteg izgalmas kalandot ölel fel,  rengeteg elméletet felvet és ahogy ez lenni szokott a végkimenetel szinte megjósolhatatlan. Amit viszont nehezményezek, hogy sok-sok kérdésre nem kapunk választ, igaz ezek nagyrészt a végkimenetel szempontjából lényegtelenek, de az olvasóban mégis hiányérzetet kelthetnek. Ennek ellenére kijelenthető, hogy a művek tényleg egy univerzumhoz tartoznak és egy kerek egész történetet mondanak el. Ami nagyon szimpatikus, hogy ezek mindegyike (néhány kivételtől eltekintve) önállóan is megállja a helyét, mint regény, kerek egész történet, de ugyanakkor egyre több részletet fed fel az univerzumból és annak történelméből.

Véleményem szerint sci-fi rajongóknak kötelező végig olvasni az univerzumhoz kapcsolódó összes regényt és novellát. A más íróktól származó kiegészítő művekkel még nem foglalkoztam, de mindenképp el fogom olvasni őket. Egyrészt mert egy ismert történet láncba illenek bele, másrészt érdekes megközelítéseket láthatunk más íróktól (például a Kalibán-trilógia 5 robot törvénye).