Posted on: October 15, 2013 Posted by: Vida Patrik Gabor Comments: 0

Az idei nyáron három Mechatronika szakosztályos hallgatóval együtt egy komplett RF kártya alapú jelenlét nyilvántartó rendszert állítottunk össze. A projekt összetettségét jól mutatja, hogy szükség volt magas szintű programozásra, mikrokontroller programozásra, NYÁK tervezésre (és legyártásra), valamint az eszközhöz tartozó tok alkatrészeinek megtervezésére és előállítására.
A kész rendszer két nagy részből áll. Egy perzisztens adattárolást biztosító adatbázisból és a hozzá tartozó feltöltő programból, valamint egy hordozható kártyaolvasó eszközből.
A mobil kártyaolvasó lényege, hogy minden személyről összegyűjtse azokat az adatokat, amelyek a pontszámításhoz szükségesek. Ennek megfelelően, minden nyilvántartott személyhez tartozik egy kártya, így mindenkinek van egy egyedi azonosítója. Ha valaki egy gyakorlaton vesz részt, belépés előtt a kártyáját az olvasó eszköz elé kell tartania. Ekkor az eszköz eltárolja az érkezésének idejét. Távozáskor ugyancsak az eszköz elé kell tartani az RF kártyát, ekkor érzékeli a rendszer, hogy távozásról van szó és egy újabb időpontot tárol el. A két időadat alapján számolható, hogy az adott illető mennyi időt töltött a gyakorlaton. Így időarányosan lehet pontozni a részvételt. Vannak viszont olyan események, amelyeknél nem szükséges figyelni a ki-és belépés időpontját. Az ilyen eseményeknél elég csak érkezéskor leolvastatni a kártyát. Amennyiben ezt a felhasználó megteszi, megkapja az eseményért járó teljes pontszámot (függetlenül a bent töltött időtől).
Az összegyűjtött részvételi-és idő adatokat egy erre kialakított adatbázisban lehet eltárolni. Az eszközről való adatfeltöltést egy külön erre a célra írt Java alkalmazás végzi. A program további feladatai közé tartozik a tagok és események létrehozása, amelyeket az adatbázisba és az eszközre is el kell menteni a megfelelő formátumban. Mindezt kényelmes grafikus felhasználói felületen tehetjük meg.