Posted on: July 16, 2013 Posted by: Vida Patrik Gabor Comments: 0

A nyári szünet elejére terveztem elolvasni az Agyhullám sorozat JAVA nyelvvel foglalkozó kötetét. A téma nem ismeretlen számomra, így nem elejétől a végéig olvastam el a könyvet, de egyetlen fejezetet se hagytam ki teljesen.

Így utólag azt mondhatom, hogy nagyon jó választás volt a könyv minden szempontból. A szerzőknek sikerült megfelelő mennyiségű tartalommal megtölteni ezt a közel 700 oldalt amellett, hogy az anyagot szórakoztató formában tálalják. Az egyes témák megértését szemléltető ábrák tömkelege segíti, emellett a példákat is megfelelően választották meg (néhánnyal több fejezeten keresztül is találkozhatunk). Továbbá hasznosnak találtam a rövid összefoglalókat a fejezetek közben, amik tényleg csak a lényeget nagyon tömören elismétlik.

Fellapozva a tartalomjegyzéket azt tapasztalhatjuk, hogy tényleg az alapoktól indulunk és egészen messzire eljutunk a könyv végigolvasásával. Pozitívum, a fejezetek mindig egy-egy új ismeretre koncentrálnak, nem egyszerre zúdítanak rá mindent az olvasóra. Rengeteg előreutalás van, így egy-egy téma olyan mélységig van kifejtve amennyire az adott helyen szükséges, ezáltal nem érezzük magunkat elveszve olvasás közben, de tudjuk, hogy még egy-két dolog pontosításra szorul.

Örömmel tapasztaltam, hogy a könyv számos buktatóra felhívja a figyelmet. A másik nagy pozitívum, hogy ha hajlandók vagyunk kicsit gondolkodni olvasás közben (erre terelget a könyv felépítése is), akkor maradandó és elég biztos tudásra tehetünk szert. Minden fejezet végén található néhány feladat, amelyekkel tudásunkat ellenőrizhetjük. Bevallom ezeket nagyon ritkán néztem meg, de a programozással most ismerkedőknek hasznos lehet.

A könyv utolsó fejezetei olyan témákat érintenek, amelyek nagyon messzebbre mutatnak, elsajátításuk további utánajárást igényel. Innen viszont megfelelő ismereteket szerezhetünk az alapokról, ami szárazabb jegyzetek megértését nagyban elősegítheti. Ezért a könyv fellapozása nem csak kezdő JAVA programozóknak javasolt.