TDK

Posted on: October 17, 2013 Posted by: vidapatrik Comments: 0

Az őszi félév egyik kihívása számomra egy dolgozat összeállítása és prezentálható formába öntése, amelyet mint TDK dolgozat szeretnék leadni határidőn belül. A dolgozatot Kállai Zsolttal együtt készítem el.

A dolgozat tartalma egy datamátrix égető gép megvalósításának műszaki dokumentációja, valamint egy rövid bemutatás a gép ipari alkalmazásáról. Ennek kapcsán egy rövid bevezető található benne a gyárszintű darabkövetésről. A dolgozat kitér az egyes építőelemek tulajdonságaira, a köztük zajló kommunikáció megvalósítására.

A rendszer megvalósításához különböző műszaki területeken szükséges jártasság: a gépészet tudományágba tartozó munkahengerektől és pneumatikus alkatrészektől kezdve, az elektrotechnikai ismereteket igénylő áram átalakítókon át, a magas szintű Java programozásig. A mellékelt rendszerterven láthatóak az egyes rétegek, a rétegekhez tartozó komponensek és a komponensek közötti kommunikáció módjai.

A megvalósítás során különböző kommunikációs protokollokat kell implementálni (mint például a lézervezérlőnek utasításokat küldő Java programban). Más esetekben saját protokollt kell írni, majd azt implementálni az információt cserélő eszközökön (mint például a Java program és mikrokontroller között).

A dolgozat írása közben lehetőség van csapatban dolgozni. Együtt kell működni a társunkkal, a konzulensekkel a cél elérése érdekében. Véleményem szerint ez egy nagyon jó tapasztalat szerzési lehetőség erre, hiszen kisebb a kockázat.

A dolgozat írása előtt készítettem egy ütemtervet egy erre alkalmas dokumentumba, így könnyen nyomon lehet követni, hogy melyik témára mennyi időt kell még rászánni. Rengeteget segített az időmenedzselésben szempontjából és a feladatok szétosztásakor is nagyon jól jött a diagram.