Posted on: July 21, 2013 Posted by: Vida Patrik Gabor Comments: 0

Hosszas kihagyás után folytattam Asimov: Alapítvány regényeit mégpedig a címben említett művel. Sokaknak ha említem Asimov nevét rögtön az Alapítvány trilógiát említik mint fő műveit és sajnos sokan nem olvasták ennek előzményeit és kevesen tudnak arról, hogy a trilógia egy komplett univerzumból kiragadott regénysorozat. Fontos megemlíteni a trilógia két közvetlen előzményét is (sorrendben: Az Alapítvány előtt, Előjáték az alapítványhoz), amelyek elolvasása kötelező a teljes megértéshez. Természetesen az univerzumhoz tartozó korábbi művek is többé kevésbé kapcsolódnak ezekhez a történetekhez.

A regény négy rövidebb történetre van felosztva, melyek 30-50 év időeltolódásban vannak egymáshoz képest. Minden történet egy-egy válsághoz kötődik, amit az akkori főszereplőknek kell megoldani. Egyaránt megjelennek külső és belső fenyegetések az Alapítványra nézve, melyekre hőseink a legkülönbözőbb megoldásokkal állnak elő. Az előzményekben teremtett mesterséges vallás továbbra is nagy szerepet tölt be az univerzum sorsában. Sheldon által matematikai úton számított jövőben vakon bíznak annak követő, rengeteg cselekedetet ennek rendelnek alá.

Számomra a regény eleje kicsit csalódás volt, mivel egy-egy történetrész nem elég komplex, egyszerű és kevés csavar van benne. Ennek ellenére jól viszi tovább a Sheldon kultuszt és a köré épülő vallást. Hiányoltam az eddig megszokott pörgős cselekményt, a szereplők eddig megszokott sokaságát.